FSC Mix (Hout)

Keurmerk
Keurmerk

FSC Mix (Hout)

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier en hout, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen aan duurzaam en sociaal bosbeheer. Welke eisen stelt het keurmerk? FSC Mix betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos en/of uit gerecyclede vezels bestaat. Dit betekent dat voor minstens 70 procent van het materiaal bossen met een hoge natuu...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier en hout, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen aan duurzaam en sociaal bosbeheer.

Welke eisen stelt het keurmerk?

FSC Mix betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos en/of uit gerecyclede vezels bestaat. Dit betekent dat voor minstens 70 procent van het materiaal bossen met een hoge natuurwaarde niet mogen worden gebruikt voor houtproductie. Kwetsbare bosgebieden niet mogen worden geëxploiteerd, boskap niet mag leiden tot verdwijnen van bos of verlies van biodiversiteit of het natuurlijk herstelvermogen aan mag tasten en dat betekent dat na het kappen van bomen het bos de kans moet krijgen zich te herstellen (er mag dus niet meer hout gekapt worden dan er kan aangroeien). Van de overige vezels (maximaal 30 procent) moet middels een risicoanalyse worden aangetoond dat het hout niet afkomstig is uit controversiële bronnen.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door een geaccrediteerde, onafhankelijke partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het FSC-keurmerk staat op producten van massief hout, maar ook op producten waarin hout of houtvezels zijn verwerkt, zoals plaatmateriaal, parket, deuren. Ook haardhout kan het FSC-keurmerk hebben. FSC komt ook voor als keurmerk op papier. Kijk voor meer details over producten met FSC-keurmerk en verkooppunten op www.fsc.nl.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van hout en houtstook. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening December 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.