FSC 100% (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

FSC 100% (Papier)

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier. Welke eisen stelt het keurmerk? FSC 100% geeft aan dat de vezels volledig afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Kwetsbare bossen en bomen met een hoge natuurwaarde mogen niet worden gebruikt voor h...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier.

Welke eisen stelt het keurmerk?

FSC 100% geeft aan dat de vezels volledig afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Kwetsbare bossen en bomen met een hoge natuurwaarde mogen niet worden gebruikt voor houtproductie. Boskap mag niet leiden tot verdwijnen van bos of verlies van biodiversiteit of het natuurlijk herstelvermogen van het bos aantasten. Dat betekent dat na het kappen van bomen het bos de kans moet krijgen zich te herstellen. Er mag dus niet meer hout gekapt worden dan er kan aangroeien. 

De eisen aan de herkomst van de houtvezels zijn ambitieus, maar FSC stelt geen eisen aan de papierproductie. Omdat we naar de hele levenscyclus van papier kijken komen we daarom uit op een score 3 voor milieu.

Het meeste hout voor papierproductie is niet uit tropische landen (landen waar arbeidsomstandigheden vaak niet goed op orde zijn) afkomstig. Daarom worden keurmerken op papier niet op sociale aspecten beoordeeld. 

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door een geaccrediteerde, onafhankelijke partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk is op een groot aantal verschillende papieren producten te vinden, waaronder boeken, sanitair papier, printerpapier, bakpapier en papieren en kartonnen verpakkingen.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van papier. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Januari 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.