Fairtrade (koffie, thee, chocolade)

Topkeurmerk
Topkeurmerk

Fairtrade (koffie, thee, chocolade)

Het keurmerk Fairtrade richt zich op arme producenten: kleine boeren en arbeiders. De missie van Fairtrade is om met steun van de consument de handel eerlijker te maken en de positie van boeren en arbeiders in de keten te versterken, om zo een duurzame en rechtvaardige wereld dichterbij te brengen.  Welke eisen stelt het keurmerk? Kleine boeren moeten coöperaties opzetten om samen hun producten te verkopen. De handelaar betaalt minstens een ge...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Het keurmerk Fairtrade richt zich op arme producenten: kleine boeren en arbeiders. De missie van Fairtrade is om met steun van de consument de handel eerlijker te maken en de positie van boeren en arbeiders in de keten te versterken, om zo een duurzame en rechtvaardige wereld dichterbij te brengen. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Kleine boeren moeten coöperaties opzetten om samen hun producten te verkopen. De handelaar betaalt minstens een gegarandeerde minimumprijs en altijd een vaste ontwikkelingspremie. De boerenorganisatie investeert die premie naar eigen inzicht in voorzieningen voor de gemeenschap of in verbetering van teelt en bedrijfsvoering. Plantages moeten de rechten van hun arbeiders respecteren en hun sociale ontwikkeling stimuleren. Over de bestemming van de ontwikkelingspremie beslist het premie comité van arbeiders.  

Fairtrade stelt ook milieu-eisen. Bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn verboden, er zijn eisen voor afval- en waterbeheer, voor energiegebruik en producenten moeten aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Schade aan gebieden met hoge ecologische waarde moet worden voorkomen.

Om het keurmerk te voeren moeten producten 100% Fairtrade zijn. Bij samengestelde producten geldt die eis voor alle ingrediënten die Fairtrade certificeert (m.a.w. alle ingrediënten die Fairtrade gecertificeerd kunnen zijn, dienen dat ook te zijn). Melkchocolade bijvoorbeeld bestaat uit melk, suiker en cacao: de melk komt uit Nederland en daar certificeert Fairtrade niet. Wel moet elk product uit minimaal 20% Fairtrade-ingrediënten bestaan om het keurmerk te mogen dragen. 

Er zijn varianten van het Fairtrade logo die aangeven dat alleen een specifiek ingrediënt Fairtrade gecertificeerd is.

Hoe is de controle geregeld?

Op naleving van de Fairtrade standaarden vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij, die een sanctiebeleid heeft.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk is te vinden op producten met ingrediënten afkomstig uit ontwikkelingslanden, zoals koffie, fruit en rijst, maar ook carbon credits en goud. Producten met het Fairtrade keurmerk worden verkocht in supermarkten, natuurvoedingswinkels, wereldwinkels en andere speciaalzaken.

Het Fairtrade keurmerk is begonnen in Nederland als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988). In de jaren ‘90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 zijn de verschillende initiatieven onder één internationaal dak gebracht. In bijna alle landen heet het keurmerk nu Fairtrade.

Meer informatie

Meer informatie:
fairtrade.net

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.