Fairtrade Gemeente

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade Gemeente

Fairtrade Gemeente is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. Het doel is om de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten. In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de gemeente samen voor meer eerlijke handel. Er zijn inmiddels 58 Fairtrade Gemeenten in Nederland. Om de titel te verdienen, moeten zij aan zes criteria voldoen. Deze zes criteria zijn:...

 • Milieu
 • Niet gecheckt
 • Dier
 • Speelt niet
 • Mens
 • Controle
 • Transparantie
 • Niet gecheckt

Fairtrade Gemeente is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. Het doel is om de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten. In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de gemeente samen voor meer eerlijke handel. Er zijn inmiddels 58 Fairtrade Gemeenten in Nederland. Om de titel te verdienen, moeten zij aan zes criteria voldoen. Deze zes criteria zijn:

 1. Er is een werkgroep die fairtrade stimuleert
 2. De gemeente kiest zelf voor faitrade-producten
 3. Winkels en horeca verkopen fairtrade-producten
 4. Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten
 5. Er is langdurig lokale (media)aandacht voor fairtrade
 6. De werkgroep stimuleert ook andere duurzame producten, zoals biologische producten, duurzame bosbouw en duurzame visvangst. Dit gaat verder gaat dan eerlijke handel.

Definitie van Fairtrade

Om een product fairtrade te mogen noemen, kan voor een aantal erkende fairtrade-keurmerken gekozen worden, zoals Max Havelaar, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Ook andere initiatieven die de fairtrade criteria omarmen worden geaccepteerd zoals Fair Trade Original en Wereldwinkels. De organisatie heeft zelf een afdeling die beoordeelt of een gemeente aan de criteria voldoet. Een gemeente moet het keurmerk elke twee jaar verlengen.

Meer informatie: www.fairtradegemeenten.nl.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2014
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.