Fairtrade Cotton

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade Cotton

Wanneer het Fairtrade Cotton keurmerk  op kleding of andere katoenen producten staat, geeft dit aan dat de katoen die gebruikt is in het product volgens strenge duurzaamheidseisen geteeld is. Welke eisen stelt het keurmerk? De boerenorganisatie of plantage die de katoen produceert ontvangt een gegarandeerde prijs voor de katoen. Boeren of plantagewerknemers zijn verplicht zich te verenigen in coöperaties respectievelijk werknemerscomité. Deze ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Wanneer het Fairtrade Cotton keurmerk  op kleding of andere katoenen producten staat, geeft dit aan dat de katoen die gebruikt is in het product volgens strenge duurzaamheidseisen geteeld is.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De boerenorganisatie of plantage die de katoen produceert ontvangt een gegarandeerde prijs voor de katoen. Boeren of plantagewerknemers zijn verplicht zich te verenigen in coöperaties respectievelijk werknemerscomité. Deze coöperaties/comités ontvangen een ontwikkelpremie waarmee gezamenlijke verbeteringen gefinancierd kunnen worden, zoals investeringen in het bedrijf, gezondheidszorg en educatie. Op verzoek krijgt de boerenorganisatie een deel van de prijs vooruitbetaald. Zij kan op haar beurt de leden dan direct na de oogst uitbetalen, om te voorkomen dat die zich tot opkopers moeten wenden die misbruik maken van hun geldnood. Fairtrade stimuleert verder langdurige handelsrelaties (minimaal 2 jaar), maar stelt dit niet als minimumeis.

Naast sociale eisen kent het keurmerk ook milieu eisen aan de katoenteelt. Er moet voldoen aan nationale en internationale regelgeving op het gebied van milieubescherming. (Dit lijkt vanzelfsprekend, maar regelgeving wordt niet in alle landen even goed gecontroleerd.) Bepaalde gevaarlijke bestrijdingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, er gelden eisen voor afval- en waterbeheer, en boeren moeten kunnen aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Genetisch gemodificeerde katoen is niet toegestaan. Er wordt geen eis gesteld aan (verbod op) teelt in waterschaarse gebieden.

Het Fairtrade Cotton keurmerk stelt geen sociale eisen en milieu eisen aan de verdere keten (vanaf het spinnen van het katoen). Hiervoor heeft Fairtrade een aparte standaard opgesteld: Fairtrade Textile Product Standard.

Kijk voor meer informatie over Fairtrade op www.fairtrade.net en op www.maxhavelaar.nl.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Katoen en textiel.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.