Fairtrade (bloemen)

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade (bloemen)

Het Fairtrade-keurmerk op bloemen of andere producten stelt eisen op het gebied van milieu en sociale omstandigheden. Welke eisen stelt het keurmerk? FairTrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Max Havelaar / FairTrade bloemen worden op plantages geteeld door arbeiders met goede arbeidsvoorwaarden (onder meer vakbondsvrijheid en veiligheid). Er is een FairTrade-premie voor onderwijs en gezondheid en FairTrade helpt de pl...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Fairtrade-keurmerk op bloemen of andere producten stelt eisen op het gebied van milieu en sociale omstandigheden.

Welke eisen stelt het keurmerk?

FairTrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Max Havelaar / FairTrade bloemen worden op plantages geteeld door arbeiders met goede arbeidsvoorwaarden (onder meer vakbondsvrijheid en veiligheid). Er is een FairTrade-premie voor onderwijs en gezondheid en FairTrade helpt de plantage-eigenaar met de toegang tot de Europese markt. Telers moeten zuinig zijn met energie, water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. Omdat de bloemen in de tropen worden gekweekt, is geen kasverwarming nodig. Wel worden de bloemen naar Nederland gevlogen, wat veel energie kost.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Rozen, trosanjers, kerststerren en groene opvulling van boeketten. 

Meer informatie

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op de site van Milieu Centraal. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening maart 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.