Europees Ecolabel (Kleding)

Keurmerk
Keurmerk

Europees Ecolabel (Kleding)

Het Europees Ecolabel stelt zowel milieu eisen als sociale eisen aan de productie van kledingvezels, de verwerking tot stoffen en het naaien van de kledingstukken in de naaiateliers. Ook ander textiel, zoals beddengoed en meubelstoffen, kunnen het Europees Ecolabel dragen. Welke eisen stelt het keurmerk? Het Ecolabel bevordert het gebruik van gerecyclede vezels en stimuleert het gebruik van katoen afkomstig uit biologische of geïntegreerde lan...

  • Milieu
  • Dier
  • Zie informatie
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Europees Ecolabel stelt zowel milieu eisen als sociale eisen aan de productie van kledingvezels, de verwerking tot stoffen en het naaien van de kledingstukken in de naaiateliers. Ook ander textiel, zoals beddengoed en meubelstoffen, kunnen het Europees Ecolabel dragen.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Ecolabel bevordert het gebruik van gerecyclede vezels en stimuleert het gebruik van katoen afkomstig uit biologische of geïntegreerde landbouw. Er zijn eisen op het vlak van watervervuiling, (giftige) hulpstoffen en chemicaliën, gewasbeschermingsmiddelen en energiegebruik. De eisen verschillen per materiaalsoort, en er wordt geen milieuvoorkeur uitgesproken voor bepaalde materialen. Ook eist het Europees Ecolabel een kwalitatief hoog eindproduct waarbij slijtage door wassen en drogen tot een minimum beperkt moet blijven. Dierenwelzijn is alleen aan de orde bij wol. Het keurmerk stelt echter geen dierenwelzijnseisen aan de wolproductie, wel milieu-eisen (m.n. m.b.t. ontvetten).

Naast milieu eisen stelt het keurmerk sociale eisen die gebaseerd zijn op de internationale handels standaard van de VN, waaronder verbod op kinderarbeid, accepatebele werktijden, gezonde en veilige werkomstandigheden, etc. Er zijn geen eisen aan leefbaar loon, eerlijke prijs en langdurige handelsrelaties.

In Nederland zijn onder meer babykleding, dames- en werkkleding, tentstoffen en badstoffen te koop met het Europese Ecolabel.

Hoe is de controle geregeld?

Hoewel de Europese Unie eigenaar is, beheert Stichting Milieukeur het Europees Ecolabel in Nederland. Er vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij. Kijk voor meer informatie op www.europeesecolabel.nl en www.smk.nl.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

 Textiel.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.