EU Ecolabel (Cosmetica)

Keurmerk
Keurmerk

EU Ecolabel (Cosmetica)

EU Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie. Welke eisen stelt het keurmerk? Zeep, shampoo en conditioner met dit label geven minder watervervuiling, onder andere doordat ze minder schadelijke ingrediënten bevatten, zoals zogeheten polycyclische muskusverbindingen, EDTA en alkylphenolethoxylaten. Microplastics zijn verboden, en als er palmvet gebruikt wordt, moet dat gegarandeerd duurzaam zijn. Daarnaast zijn er eisen aan het verpak...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

EU Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Zeep, shampoo en conditioner met dit label geven minder watervervuiling, onder andere doordat ze minder schadelijke ingrediënten bevatten, zoals zogeheten polycyclische muskusverbindingen, EDTA en alkylphenolethoxylaten. Microplastics zijn verboden, en als er palmvet gebruikt wordt, moet dat gegarandeerd duurzaam zijn.

Daarnaast zijn er eisen aan het verpakkingsmateriaal, zoals dat er geen sprake mag zijn van overbodig materiaalgebruik, en dat plastic verpakkingen recyclebaar moeten zijn . Er gelden geen eisen voor dierproeven maar dat hoeft ook niet want dierproeven op cosmetica en verzorgende producten zijn vanaf 2013 verboden.

Hoe is de controle geregeld?

Hoewel de Europese Unie eigenaar is, beheert Stichting Milieukeur het EU Ecolabel in Nederland. Het is een betrouwbaar keurmerk, want er vindt onafhankelijke controle plaats. Kijk voor meer informatie op www.europeesecolabel.nl en www.smk.nl.

Op welk soort producten is het beeldmerk vinden?

In Nederland is alleen douchegel te koop met dit EU Ecolabel, onder meer in supermarkten. Het EU Ecolabel komt in heel Europa voor. In Nederland is EU Ecolabel toegekend aan papier, elektrische apparatenschoonmaakmiddelen, kokospotgrond, kleding, schoenen, klus- en bouwmaterialen (waaronder verf) en cosmetica.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening december 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.