ENplus (Hout)

Keurmerk
Keurmerk

ENplus (Hout)

Consumenten kunnen op zakken houtpellets het ENplus keurmerk tegenkomen. Het keurmerk garandeert dat de pellets een bepaalde kwaliteit hebben, waardoor ze efficiënter verbranden en er minder schadelijke stoffen zullen vrijkomen. Schone verbranding is ook van belang voor de kachel die dan minder snel vervuild raakt. Het ENplus label onderscheidt drie klassen, A1, A2 en B. Klasse A1 stelt de strengste eisen aan de eigenschappen van de pellets. V...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Consumenten kunnen op zakken houtpellets het ENplus keurmerk tegenkomen. Het keurmerk garandeert dat de pellets een bepaalde kwaliteit hebben, waardoor ze effici├źnter verbranden en er minder schadelijke stoffen zullen vrijkomen. Schone verbranding is ook van belang voor de kachel die dan minder snel vervuild raakt.

Het ENplus label onderscheidt drie klassen, A1, A2 en B. Klasse A1 stelt de strengste eisen aan de eigenschappen van de pellets. Volgens de branche is ENplus A1 zo zuiver, dat het in de praktijk vooral uit de reststromen van de meubelindustrie wordt gemaakt. Het gaat niet om reststromen in de bosbouw, omdat die vaak teveel verontreinigingen (zoals metalen) bevatten. De andere klassen kunnen wel reststromen bevatten.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het ENplus logo stelt eisen aan het productieproces en de samenstelling van houtpellets. Zo zijn er eisen met betrekking tot vochtgehalte, bewaar- en verwerkingscondities en grootte van de pellets. Verder zijn er eisen aan de samenstelling van de pellets, zoals maxima aan de toegelaten hoeveelheid toegevoegde stoffen (zoals bepaalde metalen) en verschillende vormen van vervuiling. Er worden geen eisen gesteld met betrekking tot duurzame herkomst van het hout, of duurzame productie van de pellets.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Houtpellets.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van hout en houtstook. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening December 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.