Energielabel (apparaten)

Informatielogo
Informatielogo

Energielabel (apparaten)

Het Energielabel is een verplicht informatielogo van de Europese Unie op elektrische apparaten (vooral witgoed) en lampen. Het logo laat zien hoe het energieverbruik van een apparaat is in vergelijking met soortgelijke apparaten. Met ingang van 1 maart 2021 is het energielabel vernieuwd voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwasser, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Die apparaten hebben vanaf die datum een energielabel dat loopt van A...

  • Milieu
  • Zie informatie
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Zie informatie
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Energielabel is een verplicht informatielogo van de Europese Unie op elektrische apparaten (vooral witgoed) en lampen. Het logo laat zien hoe het energieverbruik van een apparaat is in vergelijking met soortgelijke apparaten.

Met ingang van 1 maart 2021 is het energielabel vernieuwd voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwasser, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Die apparaten hebben vanaf die datum een energielabel dat loopt van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig).

Het energieverbruik wordt op het label aangegeven door gekleurde labels met een letter. Een donkergroen label met de letter A (soms A+, A++ of A+++) is de hoogste score: het apparaat verbruikt dan weinig energie ten opzichte van vergelijkbare apparaten. De laagste score heeft een rood label en vaak de letter G (maar soms D of E): het apparaat verbruikt dan veel energie ten opzichte van vergelijkbare apparaten.

Op het logo staat ook andere informatie over het product. Bijvoorbeeld hoeveel kilo was in een wasmachine kan of hoeveel liter water een bepaald type vaatwasser gebruikt per jaar. Meer over de aanvullende informatie op het Energielabel kun je 
lezen op Energielabel.nl, een website van Milieu Centraal.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Het Energielabel is een wettelijk verplicht label. Het geeft informatie over het energieverbruik van een apparaat. In de wet staat welke informatie op een Energielabel moet staan.

Hoe is de controle geregeld?

De informatie voor het Energielabel wordt op een standaard manier gemeten. Fabrikanten voeren die metingen zelf uit. In Nederland houdt de NVWA toezicht op het energielabel. De NVWA voert inspecties uit waarbij een selectie aan modellen wordt doorgemeten om te controleren of wat op het energielabel staat klopt.

Op welk soort producten kan ik het beeldmerk vinden?

Veel elektrische apparaten moeten het Energielabel dragen. Onder andere wasmachines, vaatwassers, afzuigkappen en ovens. Een overzicht kun je vinden op onze website Energielabels.nl.

Er zijn ook energielabels voor personenauto's en woningen.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Februari 2021
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.