EKO (koffie, thee en chocolade)

Keurmerk
Keurmerk

EKO (koffie, thee en chocolade)

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische koffie, thee en chocolade, en heeft als basis EU Biologisch. Maar EKO-gecertificeerde producenten zetten nog extra stappen voor meer duurzaamheid. In deze beoordeling kijken we alleen naar de eisen omtrent plantaardige productie. Het EKO-keurmerk is ook te vinden op eieren, groente en fruit, tropische groente en fruit, vlees, zuivel, wijn en bloemen en planten. Welke eisen stelt het keurmerk? N...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Zie informatie
  • Controle
  • Transparantie

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische koffie, thee en chocolade, en heeft als basis EU Biologisch. Maar EKO-gecertificeerde producenten zetten nog extra stappen voor meer duurzaamheid.

In deze beoordeling kijken we alleen naar de eisen omtrent plantaardige productie. Het EKO-keurmerk is ook te vinden op eieren, groente en fruit, tropische groente en fruit, vlees, zuivel, wijn en bloemen en planten.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Naast de eisen vanuit EU Biologisch stelt het EKO-keurmerk extra milieueisen. Volgens de eisen van EU-biologisch moeten teeltpraktijken gericht zijn op verbetering van de bodem. EKO stelt ook groene stroom verplicht voor alle zelf aangekochte elektriciteit. Mechanische teeltmaatregelen zijn verplicht en natuurlijke vijanden worden ingezet om plagen te bestrijden. Biologische boeren mogen alleen de strikt noodzakelijke hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel gebruiken, met keuze uit een beperkt aantal toegestane middelen. EKO-boeren moeten ook 3% tot 5% van het bedrijfsoppervlak inrichten met natuurelementen ten behoeve van biodiversiteit, maar er zijn geen verdere eisen om ontbossing te voorkomen. EU-Biologisch en EKO stellen geen eisen aan beperking van broeikasgasuitstoot, wel wordt deze indirect beperkt door een verbod op gebruik van kunstmest.

Voor producten die suiker, cacao, koffie, banaan, ananas, thee, cashewnoten, pinda’s en rijst bevatten, stelt het EKO-keurmerk het hebben van een erkend sociaal label verplicht. Omdat de eisenpakketten van de toegestane certificaten verschillen, kan Milieu Centraal geen score geven aan het ambitieniveau van EKO voor de eisen op mens & werk.

Hoe is de controle geregeld?

De controle op het voldoen aan de eisen van EKO-keurmerk wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde instellingen. Er is ook een sanctiebeleid, met intrekking van het certificaat als niet aan de eisen van het keurmerk wordt voldaan.

Impactrapportage

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. EKO heeft een start gemaakt met impactrapportage, waarin ze uitleggen welke effecten op milieu en dierenwelzijn hun normen hebben, waar mogelijk gekwantificeerd. Bij een volgende beoordelingsronde verwachten we nog beter inzicht in de effecten van het beeldmerk. Dan zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het EKO-keurmerk is te vinden op koffie, thee, chocolade en andere biologische voedingsmiddelen, en bloemen en planten. Omdat ze ook voldoen aan de regels van EU-Biologisch, staat het ‘groene blaadje’ ook op de verpakking van EKO-producten.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van koffie, thee en chocolade. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening April 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.