Eco-Score is een informatielogo. Het is geen keurmerk en heeft geen eisenpakket. Daarom kunnen we geen scores geven voor het ambitieniveau van dit logo.
Het doel van Eco-Score is om consumenten te informeren over de milieu-impact van voedingsmiddelen. Het is ontwikkeld door een Frans collectief, als experiment om verschillende soorten milieu-impact te kwantificeren en in één letter samen te vatten. Supermarktketens, ook buiten Frankrijk, hebben inmiddels het gebruik van de Eco-Score getest. Je kunt variaties op dit logo tegenkomen, want verschillende partijen blijven nadenken over zo’n soort milieuscore.
Hieronder leggen we de methode uit die het Franse collectief heeft ontwikkeld.
Eco-Score geeft met een kleurcode en een letter - van A (klein) tot E (groot) - aan hoe groot de milieu-impact van een voedingsmiddel is. Dit kan om bijvoorbeeld groenten of fruit gaan, maar ook om samengestelde producten. De letter in het Eco-Score-logo is vastgesteld op basis van uitgebreide berekeningen. De basis is een zogenaamde levenscyclusanalyse (LCA). Dit is een rekenmethode die de totale milieubelasting van een product in kaart brengt, van grondstof en productie, via (transport naar) de supermarkt, tot en met bewaren en bereiden door de consument en afvalverwerking.
Er worden 16 milieuaspecten meegewogen, waaronder effect op klimaatverandering, gebruik van land, water en energie, uitputting van grondstoffen en verontreiniging van land, water en lucht. Uit de LCA volgt een score van 0 (grote impact) tot 100 (kleine impact). Elke 20 punten lager betekent een twee keer zo grote milieu-impact.
Er tellen ook nog andere zaken mee, die niet in de LCA verrekend zijn. Extra punten worden toegekend of afgetrokken afhankelijk van de productiewijze (op basis van bepaalde keurmerken) en of seizoensproducten worden gebruikt. Ook telt mee of de producten van dichtbij en/of uit een land met een goed duurzaamheidsbeleid komen en of er bedreigde vissoorten in het product verwerkt zijn. Tot slot wordt gekeken naar de verpakking: er zijn bonuspunten te behalen als deze van duurzaam materiaal en/of recyclebaar is. De uiteindelijke score is de Eco-Score. 0-20 punten krijgt een rode E (erg grote milieu-impact), 20-40 een oranje D, 40-60 een gele C, 60-80 een lichtgroene B en 80-100 een donkergroene A (erg kleine milieu-impact).
Er is geen controle op de totstandkoming van de Eco-Score, omdat het gebruik van deze methode nog in een testfase is. Daarnaast zijn nog niet van alle producten in de supermarkt de LCA-gegevens beschikbaar. Als producenten steeds preciezere gegevens beschikbaar stellen over de productiewijze van hun voedingsmiddelen, kan de Eco-Score steeds nauwkeuriger berekend worden.