DUBOkeur

Keurmerk
Keurmerk

DUBOkeur

Het DUBOkeur staat op bouwproducten en inrichtingsmaterialen die milieuvriendelijker zijn dan vergelijkbare producten. Het wordt gecontroleerd, maar niet onafhankelijk. Diverse fabrikanten leveren betonnen tegels en straatklinkers met DUBOkeur. Het DUBOkeur staat ook op verschillende bouwproducten zoals gevelbekleding, buitenkozijnen, mortels, spouwmuurisolatie, platen met houtvezels, maar bijvoorbeeld ook op vloerbedekking. Eigenaar van DUBOk...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het DUBOkeur staat op bouwproducten en inrichtingsmaterialen die milieuvriendelijker zijn dan vergelijkbare producten. Het wordt gecontroleerd, maar niet onafhankelijk.

Diverse fabrikanten leveren betonnen tegels en straatklinkers met DUBOkeur. Het DUBOkeur staat ook op verschillende bouwproducten zoals gevelbekleding, buitenkozijnen, mortels, spouwmuurisolatie, platen met houtvezels, maar bijvoorbeeld ook op vloerbedekking.

Eigenaar van DUBOkeur is het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Kijk voor meer info op www.nibe.org of www.dubokeur.nl.

Welke eisen stelt het keurmerk / logo?

DUBOkeur wil laten zien dat een product met dit label tot de milieuvriendelijkste producten in zijn soort behoort. NIBE ontwikkelde een eigen methode om de milieubelasting vast te stellen.

Het keurmerk stelt geen eisen aan het productieproces, maar laat zien dat  het betreffende product  – over de gehele keten bekeken - minder milieubelasting teweegbrengt dan andere soortgelijke producten (met eenzelfde functie). Het kan zijn dat het product uit milieuvriendelijke materialen bestaat, maar ook dat de producent een milieuvriendelijke productielijn heeft. De beoordeling gebeurt op basis van een levenscyclusanalyse.

Om te bepalen of een product milieuvriendelijk is, vergelijkt NIBE producten die voor een specifieke toepassing in een gebouw geschikt zijn. Deze worden ingedeeld in 7 milieuklasses. Alleen de beste producten uit de vergelijking krijgen een DUBOkeur.

Hoe is de controle geregeld?

NIBE doet zelf de controle, er is geen onafhankelijke certificerende partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Verf en lak, tegellijm, tegels, straatklinkers, gevelbekleding, buitenkozijnen, spouwmuurisolatie, platen met houtvezels, vloerbedekking, zonwerking, dakgoten, isolatiematerialen etc.

Een overzicht van alle producten met een DUBOkeur is te vinden op de site van NIBE.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Juni 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.