DUBOkeur

Keurmerk
Keurmerk

DUBOkeur

Het DUBOkeur laat zien dat een bouwproduct tot de meest milieuvriendelijke producten voor een bepaalde toepassing behoort. Of een product het DUBOkeur verdient, wordt bepaald op basis van berekeningen van de milieu-impact gedurende de hele levenscyclus van het product en vergelijkingen met andere invulling voor een bepaalde toepassing. De berekeningen worden gedaan door het NIBE, en het NIBE geeft het DUBOkeur uit. Welke eisen stelt het beeldm...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Speelt niet
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het DUBOkeur laat zien dat een bouwproduct tot de meest milieuvriendelijke producten voor een bepaalde toepassing behoort. Of een product het DUBOkeur verdient, wordt bepaald op basis van berekeningen van de milieu-impact gedurende de hele levenscyclus van het product en vergelijkingen met andere invulling voor een bepaalde toepassing.

De berekeningen worden gedaan door het NIBE, en het NIBE geeft het DUBOkeur uit.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Het NIBE berekent de totale milieu-impact van een product in alle fases van zijn levenscyclus; van de winning van grondstoffen, via productie van materialen, productonderdelen en het product zelf, tot aan het gebruik van het product en de uiteindelijke verwerking na sloop door hergebruik, recycling, storten of verbranden. Ze houden rekening met 18 milieueffecten.

De totale milieubelasting van een product wordt vervolgens vergeleken met andere producten die voor deze toepassing gekozen kunnen worden. Voor vloerafwerking wordt bijvoorbeeld de milieu-impact van verschillende soorten tapijt, houten vloeren, tegels en PVC-vloeren vergeleken. Alleen de meest milieuvriendelijke opties voor een toepassing krijgen het DUBOkeur.

Hoe is de controle geregeld?

Omdat DUBOkeur niet werkt met een eisenpakket maar met impactberekeningen, is controle op naleving van de eisen niet aan de orde. Daarom geven we geen score op controle. Regelmatig wordt opnieuw getoetst of producten met DUBOkeur nog de meest milieuvriendelijke optie zijn voor een bepaalde toepassing. De vergelijking kan immers anders uitpakken als er betere opties zijn bijgekomen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op allerlei producten voor klussen en verbouwen; van lijmen en verf tot isolatiemateriaal, en van wandsystemen tot buitenzonwering.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van klussen en verbouwen. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.
Na registreren is op de NIBE-website veel informatie te lezen over de rekenmethode voor hun milieuclassificaties, en ook de vergelijkingen van uiteenlopende producten voor een bepaalde toepassing zijn in te zien.


Laatste screening Mei 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.