Demeter (bloemen en planten)

Keurmerk
Keurmerk

Demeter (bloemen en planten)

Demeter is het keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw. Hierbij is veel aandacht voor het sluiten van kringlopen. Welke eisen stelt het keurmerk? Producten met het Demeter-keurmerk voldoen in Nederland altijd aan de eisen van de biologische landbouw, en dragen dus het Europese keurmerk voor biologisch. Daar bovenop heeft Demeter aanvullende voorwaarden. Er zijn strenge eisen aan bodembeheer en grondgebruik. Er zijn richtlijnen voor verp...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Demeter is het keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw. Hierbij is veel aandacht voor het sluiten van kringlopen.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Producten met het Demeter-keurmerk voldoen in Nederland altijd aan de eisen van de biologische landbouw, en dragen dus het Europese keurmerk voor biologisch. Daar bovenop heeft Demeter aanvullende voorwaarden. Er zijn strenge eisen aan bodembeheer en grondgebruik. Er zijn richtlijnen voor verpakkingen en voor glastuinbouw zijn er eisen t.a.v. energiebesparing en is gebruik van groene stroom verplicht. 

Hoe is de controle geregeld?

Naleving van de Europese eisen voor biologische landbouw wordt gecontroleerd door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie. In Nederland is dat SKAL. In het buitenland zijn er vergelijkbare organisaties benoemd om te certificeren. Stichting Demeter beoordeelt zelf op de aanvullende eisen vanuit Demeter.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Je vindt het keurmerk op biologisch-dynamische zaden, (pot)planten en bloemen. Planten en bloemen worden meestal lokaal of regionaal aangeboden door de producenten zelf of zijn te koop in lokale winkels. Op https://www.stichtingdemeter.nl/locaties staat onder het trefwoord Bloementeelt meer informatie over de producenten. 

Meer informatie

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op de site van Milieu Centraal. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening maart 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.