Ga direct naar de inhoud

Cradle to Cradle (verf)

Cradle to Cradle (verf) logo
Milieu
Dierenwelzijn
Mens en werk
Transparantie
Betrouwbaarheid

Laatste screening: juni 2025

Cradle to Cradle Certified is een productcertificering van het Cradle to Cradle Certified Products Innovation Institute (CTCPII), waarmee het bedrijven helpt om productontwerpen te verbeteren en ze te laten passen bij een circulaire economie.

De filosofie achter Cradle to Cradle (van wieg tot wieg, ofwel: met gesloten kringloop) is dat alle materialen na gebruik in een product nuttig inzetbaar zijn in een ander product. Gecertificeerde bedrijven moeten blijven door ontwikkelen, door na een paar jaar te voldoen aan de eisen van een hoger niveau.

De eisen verschillen per producttype en per niveau van certificering. Milieu Centraal kan daarom geen score geven voor het ambitieniveau van de duurzaamheidseisen. We geven alleen een globale indruk van wat gevraagd wordt bij de vier niveaus van het keurmerk: brons, zilver, goud en platina. Platina is het meest ambitieus.  

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?  
Op bouwmaterialen, verf en stoffering, kleding, schoenen, persoonlijke verzorgingsproducten, papier en verpakkingsmateriaal. Voor sommige producten geldt dat in de productomschrijving staat dat ze zijn geproduceerd volgens de eisen van Cradle to Cradle Certified, zonder dat zij het beeldmerk dragen. Deze producten voldoen wel aan de eisen. 

Meer informatie
Lees meer over de milieubelasting van verf(externe link) of de circulaire economie(externe link). Lees hier uitleg over de scores(externe link) in de Keurmerkenwijzer. 

Thema's

Het instapniveau brons toont vooral de intentie om producten te verbeteren. De producent maakt een inventarisatie van milieu-impacts en stelt een verbeterstrategie op. De eerste stapjes richting ontwikkeling van een circulair product worden gezet. Vanaf zilver moeten gegevens worden bijgehouden over verschillende milieuaspecten, om problemen en vooruitgang in kaart te brengen. Voor zilver moet de materiaalsamenstelling al meer circulair zijn dan gebruikelijk is voor een dergelijk product. Voor het gouden niveau moet een product in de praktijk al grotendeels circulair zijn, inclusief nieuwe benutting van de materialen bij afdanken. Voor platina zijn de eisen aan circulariteit nog strenger, op het technisch hoogst haalbare niveau voor een specifiek product.  

 

Een vergelijkbare stapsgewijze verhoging van ambitie per niveau is aan de orde voor het thema ‘schone lucht en klimaatbescherming’. Vanaf het in kaart brengen van energiegebruik en broeikasgasemisses en de eerste stapjes zetten om deze te beperken bij brons, neemt de ambitie en concreetheid van de eisen toe. Bij platina is hernieuwbare elektriciteit de enige gebruikte energiebron en op de productielocatie worden geen broeikasgassen meer veroorzaakt. Bovendien wordt broeikasgasuitstoot als gevolg van de hele productiecyclus én de afdankfase gecompenseerd of op een andere manier beperkt.  

 

Onder het thema ‘verantwoord water- en bodembeheer’ vallen toenemende niveaus van actie om te verzekeren dat schoon water de fabriek verlaat Vanaf niveau goud is er ook aandacht voor behoud van water- en bodemkwaliteit. Bij platina moet van een project op dit thema de positieve impact zijn aangetoond.  

Het CTCPII werkt met onafhankelijke controle-instanties, die CTCPII zelf gekozen heeft. Dit zijn gespecialiseerde bureaus, maar ze zijn niet geaccrediteerd voor het doen van controles. Er zijn geen onaangekondigde controles.  

Website Cradle to Cradle(externe link)