Blauer Engel (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

Blauer Engel (Papier)

Blauer Engel is een Duits milieukeurmerk voor papier en vele andere producten. Welke eisen stelt het keurmerk? Van alle papierkeurmerken zijn de eisen van Blauer Engel het strengst als het gaat om het aandeel gerecyclede vezels: het grafisch papier bestaat uit 100 procent gerecyclede vezels. Papier voor drukwerk of tassen bestaat voor minimaal 75% uit gerecyclede vezels en de rest is gecertificeerd voor duurzame bosbouw. Ook worden eisen geste...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Blauer Engel is een Duits milieukeurmerk voor papier en vele andere producten.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Van alle papierkeurmerken zijn de eisen van Blauer Engel het strengst als het gaat om het aandeel gerecyclede vezels: het grafisch papier bestaat uit 100 procent gerecyclede vezels. Papier voor drukwerk of tassen bestaat voor minimaal 75% uit gerecyclede vezels en de rest is gecertificeerd voor duurzame bosbouw.

Ook worden eisen gesteld aan het gebruik van chemicaliën in het productieproces. Zo is papier met Der Blauer Engel niet gebleekt met chloor, gehalogeneerde bleekmiddelen of optische witmakers. Rond afval en uitstoot van vervuilende stoffen naar lucht stelt Blauer Engel voor de meeste papierproducten geen eisen, ook niet voor energiebesparing tijdens de productie of instructies voor correct gebruik en afdanken van het product.

Het meeste hout voor de papierproductie komt niet uit tropische landen (landen waar arbeidsomstandigheden vaak niet goed op orde zijn). Daarom worden keurmerken op papier niet op sociale aspecten beoordeeld.

Hoe is de controle geregeld?

Controle op naleving van de eisen wordt gedaan door een onafhankelijke partij.

Op welke soort producten is het beeldmerk te vinden?

Printpapier, hygiënisch papier (bv. servetten WC-papier en keukenpapier).

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van papier. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Januari 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.