Beter Leven keurmerk 2 sterren (vlees)

Topkeurmerk
Topkeurmerk

Beter Leven keurmerk 2 sterren (vlees)

Het Beter Leven keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het zegt iets over dierenwelzijn. Er zijn drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren. Welke eisen stelt het keurmerk? Het Beter Leven Keurmerk voor vlees zegt iets over het welzijn van de runderen, kalfjes, kippen, konijnen, varkens, kalkoenen. Wat een ster precies betekent, hangt af van de diersoort, maar algemeen geldt: 1 ster staat op vleesproducten met een kleine verbetering van dier...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie

Het Beter Leven keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het zegt iets over dierenwelzijn. Er zijn drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Beter Leven Keurmerk voor vlees zegt iets over het welzijn van de runderen, kalfjes, kippen, konijnen, varkens, kalkoenen. Wat een ster precies betekent, hangt af van de diersoort, maar algemeen geldt:

  • 1 ster staat op vleesproducten met een kleine verbetering van dierenwelzijn ten opzichte van gangbare vleesproducten.
  • 2 sterren staan op producten die wat verder gaan op het gebied van dierenwelzijn, maar nog niet zo goed zijn als biologische producten.
  • 3 sterren staan op biologische producten of producten met een vergelijkbaar dierenwelzijn. 

De grootste verschillen tussen de 3 niveaus zitten in de ruimte die de dieren krijgen, stalcondities (bijvoorbeeld stro op de vloer en afleidingsmateriaal), of de dieren naar buiten kunnen en de transportduur. De dieren mogen niet zonder bedwelming geslacht worden.

Het diervriendelijkste vlees is vaak ook het duurst, en dat is een drempel voor verkoop. De Dierenbescherming streeft daarom via het Beter Leven keurmerk naar tussensegmenten: vleesproducten waarvan het niveau van dierenwelzijn ligt tussen dat van de gangbare en de biologische veehouderij in, met een prijs die maar iets hoger ligt dan de gangbare producten.

Hoe is de controle geregeld?

ter Leven wordt onafhankelijk gecontroleerd door geaccrediteerde partijen en er is een sanctiebeleid.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op verpakt rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, kip en kalkoen. Ook kom je het keurmerk tegen bij slagers die vlees verkopen met het Beter Leven keurmerk.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van vlees eten. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.