RHP (potgrond)

Keurmerk
Keurmerk

RHP (potgrond)

RHP (Regeling Handelspotgronden) is een keurmerk voor potgrond met eisen aan kwaliteit en herkomst. Potgrond is een verzamelnaam voor verschillende soorten grond met ieder een eigen samenstelling en structuur. Er is universele potgrond, maar bijvoorbeeld ook potgrond voor balkonplanten, of voor planten met speciale behoeftes zoals palmen, cactussen of rozen. Er is zelfs speciale potgrond voor vleesetende planten! Een van de grootste bestandde...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

RHP (Regeling Handelspotgronden) is een keurmerk voor potgrond met eisen aan kwaliteit en herkomst. Potgrond is een verzamelnaam voor verschillende soorten grond met ieder een eigen samenstelling en structuur. Er is universele potgrond, maar bijvoorbeeld ook potgrond voor balkonplanten, of voor planten met speciale behoeftes zoals palmen, cactussen of rozen. Er is zelfs speciale potgrond voor vleesetende planten!

Een van de grootste bestanddelen van potgrond is veengrond (turf). Veen komt uit productievelden in Duitsland, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Polen en Rusland, Zweden. De winning van veen voor RHP-potgrond gaat niet ten koste van natuurgebieden. Na gebruik van een productieveld wordt er weer natuurgebied van gemaakt: de grondwaterstand wordt verhoogd, zodat de natuur zich er kan herstellen. Een belangrijk milieunadeel van het gebruik van veengrond zijn de broeikasgassen die vrijkomen bij het gebruik ervan als potgrond. Afhankelijk van de toepassing wordt veen gemengd met producten zoals boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk. Een onafhankelijke geaccrediteerde organisatie voert de controle uit. Potgrond met RHP-keurmerk is te koop bij supermarkten en tuincentra.

RHP-potgrond: geen eisen aan turfgehalte

Hoe minder veen of turf de potgrond bevat, hoe beter voor het klimaat. Zie ook onze pagina ‘Goede bemesting’. RHP-potgrond stelt geen eisen aan het turfgehalte. Als de potgrond grotendeels uit veen bestaat, heeft het een hogere klimaatbelasting dan potgrond zonder veen, zoals kokospotgrond.


Laatste screening april 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.