Fair Trade IBD

Keurmerk
Keurmerk

Fair Trade IBD

Fairtrade IBD is een internationaal keurmerk dat biologische landbouw en goede werkomstandigheden voor de boeren garandeert en een eerlijke prijs voor de boeren stimuleert. Fairtrade IBD draait om verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren en het verhogen van zelfredzaamheid - er is bijvoorbeeld aandacht voor landrechten van de inheemse bevolking. Welke eisen stelt het keurmerk? Boeren moeten voor Fairtrade IBD biologisch verbou...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Fairtrade IBD is een internationaal keurmerk dat biologische landbouw en goede werkomstandigheden voor de boeren garandeert en een eerlijke prijs voor de boeren stimuleert. Fairtrade IBD draait om verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren en het verhogen van zelfredzaamheid - er is bijvoorbeeld aandacht voor landrechten van de inheemse bevolking.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Boeren moeten voor Fairtrade IBD biologisch verbouwen, maar er gelden ook eisen op gebied van arbeidsomstandigheden en eerlijke handel. Ook wordt er een plan van continue verbetering op milieu en sociaal gebied vereist. Handelaren betalen geen meerprijs voor Fairtrade IBD -gecertificeerde producten, maar worden verzocht (niet verplicht) geld beschikbaar te stellen voor het verbeterplan. 

Eigenaar van Fairtrade IBD is een Braziliaans instituut: Instituto Biodinâmico for Rural Development (IBD). Dit is een geaccrediteerde controle-organisatie van onder andere biologische producten.

Hoe is de controle geregeld?

Omdat de keurmerkeigenaar zelf ook de controles uitvoert, is er geen sprake van onafhankelijke controle.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

In Nederland kun je Fairtrade IBD tegenkomen op sojadrank, maar ook op andere bio-producten geïmporteerd uit Brazilië.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.