Europees Ecolabel (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

Europees Ecolabel (Papier)

Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie. Producten die dit keurmerk dragen, zijn minder milieubelastend dan vergelijkbare producten. Het Europees Ecolabel komt in heel Europa voor. In Nederland is het Europees Ecolabel o.a. toegekend aan papier, schoonmaakmiddelen, kokospotgrond, kleding, klus- en bouwmaterialen en cosmetica.  Welke eisen stelt het keurmerk? Het Europees Ecolabel kent geen minimumeisen voor het aande...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • N.v.t.
  • Controle
  • Transparantie
  • N.t.b.

Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie. Producten die dit keurmerk dragen, zijn minder milieubelastend dan vergelijkbare producten. Het Europees Ecolabel komt in heel Europa voor. In Nederland is het Europees Ecolabel o.a. toegekend aan papier, schoonmaakmiddelen, kokospotgrond, kleding, klus- en bouwmaterialen en cosmetica. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Europees Ecolabel kent geen minimumeisen voor het aandeel hergebruikte vezels; er kunnen dus nieuwe houtvezels, hergebruikte vezels of andere cellulosevezels in zitten. Ecolabel vereist wél dat op de verpakking staat wat het aandeel gerecyclede vezels is. Als de fabrikant nieuwe vezels gebruikt, moet daarvan minstens 10 procent (voor schrijfpapier) tot 50 procent (voor sanitair papier) afkomstig zijn uit duurzaam beheerd bos (aangetoond met keurmerk FSC, PEFC of vergelijkbaar). Hulpstoffen die schadelijk zijn voor het milieu zijn niet toegestaan, of zeer beperkt (indien onvermijdelijk). Verder gelden er eisen rond energiebesparing, afval en uitstoot van stoffen naar water en lucht.

Hoe is de controle geregeld?

Ecolabel producten worden door gecertificeerde, geaccrediteerde instanties gecontroleerd.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Sanitair papier, printerpaper, bedrukt papier.


Laatste screening 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.