Care & Fair

Keurmerk
Keurmerk

Care & Fair

Care & Fair is een keurmerk voor handgemaakte tapijten uit India, Nepal en Pakistan. Het wordt uitgegeven door een erkende beroepsorganisatie. Het streeft naar betere levensomstandigheden en opleidingsmogelijkheden voor Aziatische tapijtknopers en afschaffing van kinderarbeid, en garandeert dat 1 procent van de importwaarde van een tapijt wordt gebruikt voor scholing en medische voorzieningen in het land van herkomst. Wereldwijd zijn ruim ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Zie informatie
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Care & Fair is een keurmerk voor handgemaakte tapijten uit India, Nepal en Pakistan. Het wordt uitgegeven door een erkende beroepsorganisatie. Het streeft naar betere levensomstandigheden en opleidingsmogelijkheden voor Aziatische tapijtknopers en afschaffing van kinderarbeid, en garandeert dat 1 procent van de importwaarde van een tapijt wordt gebruikt voor scholing en medische voorzieningen in het land van herkomst. Wereldwijd zijn ruim 450 tapijtimporteurs bij de organisatie aangesloten.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

De producenten moeten zich aan een aantal regels houden:

1.       Geen kinderarbeid
2.       Geen gedwongen arbeid
3.       Goede arbeidsomstandigheden
4.       Volgen van nationale arbowetgeving
5.       Kinderen van de tapijtknopers kunnen naar school
6.       Toegang tot medische basisvoorziening voor werknemers en hun familie
7.       Toestemming om te controleren
8.       Register van overtreders bijhouden

Hoe is de controle geregeld?

De aangesloten (Westerse) bedrijven blijven zelf verantwoordelijk voor het controleren van de eigen keten op kinderarbeid. Als de importeur bij zijn inkoopreizen werkende kinderen tegenkomt, kan hij zijn koopcontract ongedaan maken en de zakenrelatie onmiddellijk beëindigen. Care & Fair is van mening dat deze wijze van controleren samen met de vrees bij toeleveranciers om economisch verlies te lijden, een betere bijdrage ter voorkoming van kinderarbeid levert, dan een controlesysteem. Een controlesysteem zou volgens hen te duur zijn aangezien het te controleren gebied groot is en deze controles weinig efficiënt zijn. 
 
Voor meer informatie en verkrijgbaarheid: www.care-fair.org.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2014
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.